Tegoedbonnen

Tekorten doorgeven

Iedereen loopt in zijn leven in meer of mindere mate emotionele blauwe plekken op in het leven. En compleet met je blauwe plekken krijg je een nieuwe rol als je vader of moeder wordt.

Misschien heb je in je jeugd (of later) een te kort gehad aan veilige verbinding. Dat betekent niet dat je niet gelukkig of succesvol kan zijn. Maar wel dat je pijnlijkheden meedraagt die het soms moeilijk maken in verbinding te blijven of komen met je kind. Om een ouder te zijn die zijn of haar kind écht kan zien en horen en daarmee een veilige basis biedt.

Storing op de lijn

Waar jezelf ga naar hebt opgelopen in vertrouwen en verbinding kan in contact met je kind (of partner) een storing op de lijn ontstaan. Wanneer bijvoorbeeld je (peuter)puber zijn hakken in het zand zet en uit contact gaat, gebeurt er iets van binnen. Je reageert daardoor anders dan je wil en dat brengt je in verwarring. Iets triggert jouw emotionele systeem. Je schiet in de stress en uit verbinding, met jezelf en je kind.

Jouw innerlijke tekort en pijn heeft nog invloed op jullie relatie. Het maakt dat je de behoefte van je kind niet goed kan zien en horen. Je eigen tekort voert nog de boventoon. De tegoedbon voor je tekort en pijn lever je, zonder dat je dit bewust ben of wil, in bij je kind.

In het Ouder-traject ga je op zoek naar jouw blauwe plekken en hun invloed op jou als vader of moeder en daarmee op je gezin. Je ontdekt dat gedrag ontstaat in een wisselwerking tussen de gezinsleden. Je leert bewust kiezen voor ander gedrag. Je legt verbinding met jezelf met als doel een stevige veilige ouder te worden voor je kind(eren).

Tegoedbonnen kunnen ook ingeleverd worden bij de partner. Tegoedbonnen kunnen over en weer worden uitgewisseld. Misschien tot volle tevredenheid. Maar de kans is groot dat de schoen ergens wringt. Durf je volledig jezelf zijn in de relatie of hou je je in? Geef je de ander uit gewoonte meer dan dat je terugkrijgt? Is er veel boosheid, maar krijg je de vinger niet op het waarom? Snap je niks van de ander en groei je bij elkaar weg?

In het Wij-traject zoomen we in op jullie beide behoeften en relatie zodat je (weer) gezond kan leren geven en ontvangen.