Fokus op verbinding

De fokus op verbinding!

Hieronder vind je meer informatie over het thema verbinding. Over de noodzaak ervan voor emotionele groei en stabiliteit. Maar ook waarom het juist op het vlak van verbinden zo vaak scheef gaat.

Wil je graag meer informatie over de trajecten?

Verbinding tussen mensen is de samenbindende kracht, het hechtmiddel om tot volle bloei te komen. Als mens, als ouder, als partner. De groei blijft niet bij jou alleen maar verspreidt zich als een olievlek naar de mensen in je omgeving.

Onze behoefte aan verbinding met anderen is één van onze belangrijkste emotionele behoeften. Het is het verlangen erbij te willen horen, van belang en betekenis te zijn, gezien en gehoord te worden. ‘Dit krachtige verlangen is de bron van ons leven waaruit we putten om te worden wie we zijn en betekenis aan ons bestaan te geven.’* Verbinden hoort bij het mens-zijn. Ons écht gehoord en gezien voelen doet ons goed en stelt ons tevreden over de relatie en onszelf. You need to know about free spin no deposit.

Verbinding met anderen is de lijm die ons zelf tot een geheel maakt. Deze verbinding in ons zelf brengt ons weer dicht bij anderen.

Van kind af aan hebben we veilige verbinding nodig om emotioneel gezond op te groeien en te blijven. Helaas kennen we allemaal die momenten dat we ons alleen, ongezien en ongehoord hebben gevoeld. En dat doet zeer. Gebeurt dit veel en vaak dan kunnen we zelfs spreken van een (vroegkinderlijk)trauma.

Betrouwbaarheid en vertrouwen zijn sleutelwoorden bij het maken van verbinding. Betrouwbaarheid van de ander waarmee je wilt verbinden, maar ook vertrouwen bij jezelf dat het veilig genoeg is en jij het waard bent óm te verbinden. En hier gaat het vaak mis.

Wanneer het verlangen om gezien en gehoord te worden regelmatig niet vervuld is dan trekken we negatieve conclusies over ons zelf. ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben niet belangrijk’, ‘om aardig gevonden te worden moet ik….’, ‘er is toch niemand die luistert, ik moet het alleen oplossen’. Dit zal de verbinding met jezelf onder druk zetten. Je stopt met luisteren naar jezelf; je gevoel, je behoeften, je waarden. En dit zal in alle belangrijke relaties, in meer of mindere mate, effect hebben op je verlangen naar verbinding en hoe je daarmee omgaat.

*Uit Verlangen naar verbinding van Gerrie Reijersen van Buuren

 

 

 

 

verbinding